Νέα εποχή στο εμπόριο μεταξύ Ιαπωνίας-Ευρώπης

Ευρώπη-Ιαπωνία: Τέλος στους φόρους στις μοτοσυκλέτες

Ένα μέτρο που θα έχει αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία μοτοσυκλετών τέθηκε σε ισχύ. Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει!

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου Ευρώπης-Αμερικής, μαθαίνουμε ότι μία άλλη στρατηγική συμφωνία ξεκίνησε να ισχύει. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία και η Ευρώπη καταργούν τους μεταξύ τους δασμούς για την εισαγωγή μοτοσυκλετών, σε μία ιδιαίτερης σημασίας νέα συνθήκη ελεύθερου εμπορίου.

Αυτό σημαίνει, ότι ο δασμός εισαγωγής 8% που ίσχυε, για Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη, καταργείται, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τον δασμό 6% που ίσχυε, για μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού. Επιπλέον, στο 0% ρυθμίζεται και ο δασμός εισαγωγής ανταλλακτικών από την Ιαπωνία, σε σχέση με το ισχύον 3,7% μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια εμπορική συνθήκη που θα αλλάξει αρκετά τα δεδομένα, σε μια μάλλον ταραγμένη περίοδο για το εμπόριο. Η κατάργηση των δασμών θα λάβει χώρα σε βάθος πενταετίας, ενώ μέχρι να είναι οριστική η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, θα ισχύσει και για αυτή.

Τι περιμένουμε εμείς λοιπόν; Με την μείωση αυτή στους δασμούς, αναμένεται ότι οι τιμές των Ιαπωνικών μοτοσυκλετών θα μειωθούν αντίστοιχα. Πέραν λοιπόν από τα… προφανή οφέλη  για τους αναβάτες στην Ευρώπη, αυτό είναι και ένα περαιτέρω στοιχείο ανταγωνισμού προς την Αμερική –της οποίας οι μοτοσυκλέτες φορολογούνται πολύ βαριά, πλέον.

Κάτι που ακόμα συμπεριλαμβάνεται στην νέα συμφωνία αυτή, είναι ότι η Ιαπωνία και η Ευρώπη θα εφαρμόσουν ενιαίες προδιαγραφές ρύπων. Συνέπεια αυτού, θα είναι το μικρότερο κόστος έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ των εταιρειών, καθώς οι Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες δεν θα χρειάζεται να βγαίνουν σε διαφορετικές «εκδόσεις», ανάλογα με την αγορά στην οποία προορίζονται –το ίδιο θα ισχύει βέβαια και για τις Ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες που θα εξάγονται στην Ιαπωνία.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η διαμόρφωση των τιμών των μοτοσυκλετών θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Η εισαγωγή του Euro 5 σχετικά άμεσα, σε συνδυασμό με την βηματική εφαρμογή  της κατάργησης των φόρων, δεν κάνει μια μείωση των τιμών τόσο απλή υπόθεση, ώστε να την περιμένουμε εν μια νυκτί. Το οτι θα μειωθούν τα κόστη παραγωγής και εξέλιξης, θεωρείται ωστόσο βέβαιο. 

Μάλιστα! Αναμφίβολα ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Μένει όμως να δούμε, τι και πως θα αλλάξει στην πράξη.