Επιστρέφει στο Spa το MotoGP;

Φήμες κυκλοφόρησαν έντονα, για επιστροφή της δίτροχης δράσης στην θεαματική Βελγική πίστα! Δείτε περισσότερα...

H πίστα Spa-Francorchamps στο Βέλγιο είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, ένας αγωνιστικός χώρος στον οποίο αυτοκίνητα πραγματοποιούν αγώνες με τεράστιες ταχύτητες, λόγω της χάραξης της πίστας.  Αυτός όμως είναι και ο λόγος, που οι μοτοσυκλέτες έχουν πολλά χρόνια να αγωνιστούν στο Spa: Οι ταχύτητες και οι πολύ μικροί χώροι διαφυγής δημιουργούν κινδύνους.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα. Σύμφωνα με ειδήσεις που κυκλοφόρησαν σήμερα, η κυβέρνηση της Wallonia του Βελγίου, εξασφάλισε μια χρηματοδότηση ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ, για εργασίες που θα κάνουν την πίστα ασφαλέστερη για χρήση με μοτοσυκλέτες. Αν οι εργασίες ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν στην ώρα τους, σχεδιάζεται ότι το 2022, η πίστα θα φιλοξενήσει το πρωτάθλημα αντοχής της FIM, ενώ το 2024 θα μπορεί να υποδεχθεί τα MotoGP!

Τεχνικά, πρόκειται για μια δύσκολη πίστα, αλλά και τεράστια συνάμα: Στην ολόκληρη χάραξη, έχει μήκος 14,1 χιλιόμετρα, ενώ η «μικρή» χάραξη έχει μήκος 6,9 χιλιόμετρα, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερο από το μήκος της επόμενης μεγαλύτερης πίστας του πρωταθλήματος, που είναι το Silverstone με 5,9 χιλιόμετρα.

Επίσης, στο Spa έχει καταγραφεί το ρεκόρ μεγαλύτερης μέσης ταχύτητας στα Grand Prix μοτοσυκλέτας, που ανήκει στον Barry Sheene (και δεν έχει σπάσει ακόμα) με 220,721 χλμ/ώρα, στην... μεγάλη πίστα! Η στροφή Eau Rouge, αν η πίστα μπει όντως στο πρόγραμμα των Grand Prix, θέτει υποψηφιότητα για την γρηγορότερη στροφή της αγωνιστικής χρονιάς!

Ωστόσο το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, η τοποθεσία της πίστας βλέπει βροχή περίπου 12 ημέρες κάθε μήνα, με τις πιθανότητες για αγώνες στο βρεγμένο να είναι πολύ υψηλές. Επίσης, η πίστα είναι πάρα πολύ κοντά (σε απόσταση μικρότερη των 600 χιλιομέτρων συγκεκριμένα), σε... 3 ακόμα πίστες, που προσμετρούν ήδη στο πρωτάθλημα: Le Mans, Assen και Sachsenring, και σχεδόν αποκλείεται να μην υπάρχουν αντιδράσεις για «διαρροή θεατών» από την μία πίστα στην άλλη.

Ο τελευταίος αγώνας μοτοσυκλετών στην Spa έγινε το 2003 και ήταν ο αγώνας 24 ωρών του πρωταθλήματος αντοχής της FIM, ενώ τα Grand Prix αγωνίστηκαν στην πίστα τελευταία φορά το 1990. Λέτε να δούμε τις μοτοσυκλέτες να επιστρέφουν στο Spa;