Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Περτόπουλο για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και τις γνώσεις που μας μετέφερε.

Το εντυπωσιακό περίπτερο της Dainese.

Το Smart Jacket ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο περίπτερο της Dainese και σε αυτό είχε αφιερωθεί ένας ξεχωριστός χώρος.

Αυτά είναι όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται μέσα σε ένα Smart Jacket.

Το ολοκαίνουργιο Κ6 της AGV ήταν στο περίπτερο της Dainese και μπορούσες να το δοκιμάσεις.

Το δωμάτιο του Smart Jacket από άλλη οπτική.

Το περίπτερο της Dainese δεν περνούσε απαρατήρητο.

Όλη η γκάμα της AGV σε μια εικόνα.

Υπήρχε χώρος που μπορούσες να δοκιμάσεις το νέο AGV K6.

Το Smart Jacket φέρνει νέα standards στην ασφάλεια του αναβάτη.

Dainese: Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο Εξαγωγών, Κωνσταντίνο Περτόπουλο

Δείτε τι μας είπε ο κύριος Κωνσταντίνος Περτόπουλος, Υπεύθυνο Εξαγωγών της Dainese για τα μελλοντικά σχέδια της Ιταλικής εταιρείας και το πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία στην ασφάλεια των αναβατών.

Μια ιστορική εταιρεία σαν τη Dainese που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την ασφάλεια του αναβάτη και πρωτοπορεί για πάνω από μισό αιώνα στον χώρο της μοτοσυκλέτας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την EICMA. Κεντρικό έκθεμα του περιπτέρου ήταν φυσικά το Smart Jacket, το ολοκαίνουργιο γιλέκο με αερόσακο, στο οποίο μάλιστα είχε αφιερωθεί ένα ολόκληρο δωμάτιο. Περίοπτη θέση κατείχε και το K6, το νέο κράνος της AGV που ενσωματώνει τεχνολογία από τα MotoGP. Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον κύριο Κωνσταντίνο Περτόπουλο, Υπεύθυνο Εξαγωγών της Dainese για την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Μεσογειακές χώρες, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ιστορία της Ιταλικής φίρμας και την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τα προϊόντα της. Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από το D-Air, το κορυφαίο αυτή τη στιγμή σύστημα προστασίας αναβάτη με αερόσακο, τα events του Dainese Experience και φυσικά τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.
  • Το D-Air είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία τεχνολογία για την ασφάλεια του αναβάτη. Πως θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια; Υπάρχει περίπτωση να τη δούμε και σε άλλα ενδύματα όπως παντελόνια;
Τα συστήματα D-Air στις διάφορες μορφές τους (δερμάτινες φόρμες / χρήση racing, δερμάτινα και συνθετικά μπουφάν / χρήση sport touring, τώρα το Smart Jacket /  χρήση Street – Sport – Touring ) ήταν από την πρώτη εμφάνισή τους ο καλύτερος τρόπος προστασίας αναβάτη και η συνεχής τους εξέλιξη σε επίπεδο μηχανισμών, χαρακτηριστικών  και υλικών τα διατηρεί στην κορυφή. Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 1994 από τον Lino Dainese, ενώ το πρώτο σύστημα παρουσιάστηκε το 1997 και δοκιμάστηκε σε πειραματικό στάδιο στη Monza από δημοσιογράφους, για να βγει τελικά στην παραγωγή το 2011 με τον τότε επεξεργαστή να κάνει 400 τσεκαρίσματα το δευτερόλεπτο. Σήμερα, το σύστημα αποτελείται από 3 γυροσκόπια που μετρούν την κλίση της μοτοσυκλέτας, 3 μετρητές επιτάχυνσης και ένα GPS που μετρά την ταχύτητα. Τα δεδομένα αυτά λαμβάνει ένας επεξεργαστής, ο οποίος στην τρίτη πλέον γενιά του συστήματος, κάνει 1.000 τσεκαρίσματα το δευτερόλεπτο. Επίσης, θέλουμε να ρίξουμε κατά πολύ το κόστος του συστήματος, ώστε να γίνει πολύ προσιτό. Αυτό έχει ήδη γίνει, έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση από το 2011 που ένα τέτοιο σύστημα κόστιζε περίπου 3.500 ευρώ, φτάνοντας σήμερα να κοστίζει  μόλις 590 ευρώ. Είναι μια μεγάλη οικονομική και κυρίως κοινωνική εξέλιξη, καθώς έτσι σώζονται περισσότερες ζωές. Στο μέλλον θέλουμε να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του D-Air, να το κάνουμε ακόμα πιο προσιτό και να εστιάσουμε στον κορμό του αναβάτη. Τα παγκόσμια στατιστικά μας δείχνουν ότι το 18% των θανάτων προέρχεται από τραυματισμούς στο κεφάλι, ενώ το 33% από τραύματα στο στήθος. Οπότε, προς το παρόν θα εστιάσουμε στην περιοχή του στήθους και της κοιλιακής χώρας, σημεία που το σύστημά μας ήδη μειώνει τον κραδασμό κατά 90%. Το μέλλον βέβαια δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει, καθώς το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης παρουσιάζει συνεχώς νέα αλλά πάντα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
  • Η Dainese διαθέτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων για μοτοσυκλέτα, ποδήλατο ακόμα και ιππασία. Σκοπεύετε να διευρύνετε τη γκάμα και σε άλλα σπορ;
Έχουμε πολύ σοβαρή εμπλοκή στο σκι βουνού, το D-Air δοκιμάζεται ήδη σε αγώνες με πολύ ακραίες συνθήκες, το σύστημα προστατεύει εδώ και πέντε χρόνια Πρώτους Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές Σκι ενώ την επόμενη σεζόν θα βγει στην παραγωγή με αλγόριθμο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των σκιέρ. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα για ιστιοπλοΐα που δοκιμάζεται με μεγάλη επιτυχία στον επικίνδυνο και απαιτητικό αγώνα AmericaΆs Cup, όπου λάβαμε την πρώτη θέση με το πλήρωμα της ομάδας Emirates New Zealand. Εστιάζουμε και σε άλλα πράγματα αλλά είναι λίγο νωρίς για να μπούμε σε λεπτομέρειες.
  • Μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα είναι το Dainese Experience που δίνει τη δυνατότητα στους αναβάτες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, τις οδηγικές τους ικανότητες και να μάθουν περισσότερα για τη μοτοσυκλέτα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Κάποιος/α που σήμερα αναζητά προστατευτικό εξοπλισμό, βασίζεται σε πιο έμπειρους  φίλους, σε περιοδικά ή στο διαδίκτυο, αλλά είναι στην ουσία  μέσα σε ένα ωκεανό πληροφοριών. Μπορεί οι εταιρείες να κάνουν τα πάντα για να πληρούν τα προϊόντα τους συγκεκριμένες προδιαγραφές και να έχουν κατάλληλες πιστοποιήσεις, αλλά όλες αυτές οι κωδικές ονομασίες μπορεί να «μπερδέψουν» τον υποψήφιο αγοραστή. Για να διαπιστώσει λοιπόν ότι κάτι είναι καλό πρέπει να το φορέσει και να το δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες. Για αυτό οργανώνουμε τις D-εμπειρίες. Είμαστε σίγουροι πως η προσωπική σου εμπειρία θα σε κάνει να διαπιστώσεις ότι πίσω από το όνομα «Dainese» υπάρχει πολλή  ουσία και πολλές λεπτομέρειες που κάνουν πιο άνετη και ευχάριστη τη μετακίνησή σου, βοηθούν στο να έχεις πολύ καλύτερη απόδοση, αν είσαι αγωνιζόμενος και προσφέρουν μέγιστη προστασία σε κάθε περίσταση.    
  • Η Dainese είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την ευρωπαϊκή αγορά στο άμεσο μέλλον;
Ο μεγαλύτερος στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο αερόσακος και η εξέλιξή του, για να αυξήσουμε τα επίπεδα προστασίας του αναβάτη. Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο στη μοτοσυκλέτα, αφού εκτός από σκι και άλλα αθλήματα, μας ενδιαφέρει και η προστασία στον εργασιακό χώρο. Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την Enel, την μεγάλη ιταλική εταιρεία ενέργειας που διαθέτει και πλατφόρμες εξόρυξης στη θάλασσα. Οι εργαζόμενοι φορούν  ήδη τον αερόσακο, ώστε να είναι προστατευμένοι σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, είναι έτοιμο να βγει στην αγορά ένα σύστημα αερόσακου για ηλικιωμένους που ενδεχομένως να είναι μόνοι μέσα στο σπίτι. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μια πτώση και να ανοίγει τον αερόσακο προστατεύοντας λεκάνη, θώρακα, κλείδα και φυσικά το κεφάλι. Ταυτόχρονα στέλνει ένα SMS σε πρώτες βοήθειες, στους οικείους και όπου αλλού καθορίσει ο χρήστης. Ο αερόσακος είναι το μέλλον και ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφάλειας, θα νομοθετήσει για την υποχρεωτική χρήση του. Αυτό θα ρίξει κατακόρυφα το κόστος και τα ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων.