Η BST Hypertek

Η BST Hypertek

Η BST Hypertek

Η BST Hypertek

Η BST Hypertek

Η BST Hypertek

BST Hypertek: Μια διαστημική ηλεκτροκίνητη

Μια μοτοσυκλέτα που κόβει την ανάσα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της BST με τον θρυλικό σχεδιαστή Pierre Terblance. Δείτε περισσότερα.

Έχει πολλάκις ειπωθεί, ότι η διάδοση της ηλεκτροκίνησης θα αλλάξει ριζικά, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι μοτοσυκλέτες και η νέα BST Hypertek είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα. Η μοτοσυκλέτα, που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι το νέο δημιούργημα της βρετανικής εταιρείας Blackstone Tek σε συνεργασία με τον Pierre Terblance. Και για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Terblance είναι ο άνθρωπος πίσω από πολλά Ducati μοντέλα, όπως την σειρά 999/749 και την πρώτη Multistrada.

H μοτοσυκλέτα έχει αναμφισβήτητα ακραία, φουτουριστική αισθητική που τα δείχνει όλα στην φορά και δοκιμάζει τα όρια της συνύπαρξης design και λειτουργικότητας. Μπαταρία και ηλεκτροκινητήρας φαίνονται από την πρώτη ματιά πάνω σε ένα μικρού μεγέθους, carbon πλαίσιο, σε μια μοτοσυκλέτα που μοιάζει με εξωγήινο όπλο ή την νέα δημιουργία της Dyson… Ποιες όμως είναι και οι τεχνικές της προδιαγραφές;

Σύμφωνα με την BST, η Hypertek φέρει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 107 ίππων και 12,2 kgm ροπής, η οποία αποδίδεται από στάση! Το μοτέρ χρησιμοποιεί σύστημα ψύξης με υγρό και βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς πίσω από την μπαταρία. Η τελευταία μπορεί να προσφέρει αυτονομία 300 χιλιομέτρων μετά από πλήρη φόρτιση, ενώ μπορεί να γεμίσει ξανά με ηλεκτρική ενέργεια σε 30 λεπτά, μέσω ταχυφορτιστή DC/DC.

Η σέλα της Hypertek μπορεί να ρυθμιστεί μεταξύ 790 και 820 χιλιοστών ύψους από το έδαφος, προσφέροντας έτσι εργονομική προσαρμογή στα γούστα του αναβάτη. Ακόμα, κάτι νεωτεριστικό για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι η χρήση συμπλέκτη: Η εταιρεία δηλώνει ότι με αυτό τον τρόπο, οι αναβάτες μπορούν να κάνουν… και ξερόγκαζα, στον ηλεκτροκινητήρα. Δεν κρύβεται η fun πλευρά της μοτοσυκλέτας που υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει «burnouts και σούζες». Η μοτοσυκλέτα φέρει επίσης traction control αλλά και έλεγχο σούζας, προκειμένου η διασκέδαση να μην ξεφύγει από τα… ασφαλή όρια, και σύστημα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Hypertek θα έχει επίσης  cruise control, σύστημα συγκράτησης σε ανωφέρειες και γεννήτρια ήχων, που θα βοηθήσει στο να γίνεται αντιληπτή ανάμεσα από άλλα συμβατικά οχήματα. Αν και η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το μοντέλο θα παράγεται σε περιορισμένα κομμάτια, δεν ανακοίνωσε επακριβώς το πόσα θα παράγει, αλλά και πόσο θα κοστίζουν.