Τα επίμαχα σχέδια της BMW για το νέο ηλεκτρο-turbo που φαίνεται να αναπτύσσει...

Τα επίμαχα σχέδια της BMW για το νέο ηλεκτρο-turbo που φαίνεται να αναπτύσσει...

BMW: Σχέδια που «μαρτυρούν» ηλεκτρικό turbo!

Μεγαλεπήβολα πλάνα φαίνεται πως έχει η BMW, καθώς ίσως ετοιμάζει σύστημα ηλεκτρικού turbo για επόμενη μοτοσυκλέτα! Δείτε περισσότερα…

Σχέδια που έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν κάτι που θα συζητηθεί: Η BMW φαίνεται ότι δουλεύει σε σύστημα υπερτροφοδότησης κινητήρα, με ηλεκτρική τουρμπίνα, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε νέα μοτοσυκλέτα τύπου Superbike! Αυτό και αν είναι έκπληξη, με βάση την μέχρι τώρα γκάμα της εταιρείας.

Δείτε τα σχέδια: Προφανώς χρησιμοποιώντας το σχέδιο της παλαιότερης S1000RR ως υπόδειγμα, η BMW δείχνει ξεκάθαρα το νέο σύστημα υπερτροφοδότησης. Η φτερωτή, με τον αριθμό 17 στο σχέδιο, κινείται από ηλεκτροκινητήρα , ανεξάρτητα τόσο από τα αέρια της εξάτμισης όσο και από τον στροφαλοφόρο άξονα.

Η ιδέα της ηλεκτρικής υπερπλήρωσης μόνο παλιά δεν είναι, ενώ μάλιστα είναι η ιδανική μηχανολογικά, καθώς ο τρόπος υπερπλήρωσης μπορεί να ρυθμιστεί επακριβώς σε όλες τις συνθήκες. Χρειάζεται ωστόσο ένας πολύ ισχυρός ηλεκτροκινητήρας και προσεκτικός προγραμματισμός του «χάρτη υπερπλήρωσης» για να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Τι λοιπόν μπορεί να σχεδιάζει η BMW; Θα παρουσιάσει υπετροφοδοτούμενο S1000RR ή μήπως ένα νέο hypersport tourer όπως το Kawasaki H2; Προς το παρόν, μάλλον φαίνεται ότι η BMW μελετά την εφαρμογή μιας τεχνολογίας υπερτροφοδότησης για τους ισχυρούς κινητήρες της, εν όψει των Euro5. Στην αναζήτηση όλο και περισσότερης ισχύος, συνήθως οι κινητήρες γίνονται ταχύστροφοι, αυτό όμως οδηγεί και σε αύξηση των ρύπων. Φαίνεται πως η BMW εξερευνά την δυνατότητα αύξησης ισχύος με την χρήση ηλεκτρικού turbo, το οποίο όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει παρέχοντας το ιδανικό boost σε όλες τις συνθήκες.

Το τι ακριβώς ετοιμάζει η BMW, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για να το μάθουμε οριστικά, καθώς είναι γνωστό πως η Βαυαρική εταιρεία μελετά εις βάθος κάθε της Project και ποτέ δεν έχει παρουσιάσει κάτι, νωρίτερα από την φάση της πλήρους ετοιμότητας.