Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι στην Αγγλία...

Αγγλία: Οι «έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι» σκοτώνουν!

Τα «παραλίγο ατυχήματα» που καταγράφηκαν στους νέους, υποτίθεται καλύτερους αυτοκινητόδρομους αυξήθηκαν κατά… 2.000%, ενώ 38 νεκροί έχουν σημειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια! Δείτε περισσότερα…

Ένα τουλάχιστον σκανδαλώδες νέο ταλανίζει την Αγγλία: Αφορά τους νέους «έξυπνους αυτοκινητόδρομους» οι οποίοι ή δεν είναι τελικά τόσο έξυπνοι, ή είναι πιο έξυπνοι από όσο πρέπει και μας… σκοτώνουν. Η είδηση αναφέρεται συγκεκριμένα στο οδικό άξονα Μ25, ο οποίος φαίνεται να έχει γίνει όχι απλά πιο επικίνδυνος, αλλά… πολύ πιο επικίνδυνος, μετά την αναβάθμιση του σε «έξυπνο αυτοκινητόδρομο».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι αυτοκινητόδρομοι αυτού του τύπου χρησιμοποιούν πολλαπλά συστήματα ανίχνευσης κίνησης, φωτεινή σηματοδότηση και αναπροσαρμοζόμενα όρια ταχύτητας, προκειμένου να κατευθύνουν κατάλληλα την κυκλοφορία για την μικρότερη δυνατή συμφόρηση…υποτίθεται! Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι: Τα τελευταία 5 χρόνια, φαίνεται ότι οι αναφορές για συμβάντα του τύπου «παρολίγον ατυχήματα (near misses)» έχουν 20πλασιαστεί, ενώ οι νεκροί από την κακή λειτουργία των συστημάτων φτάνουν τους 38, δηλαδή σχεδόν 5 νεκροί το χρόνο!
 
Την έρευνα πραγματοποίησε το BBC, το οποίο χρησιμοποιώντας την διαδικασία της «ελεύθερης πληροφόρησης» ανακάλυψε ότι, σε ένα κομμάτι του M25 είχαν αναφερθεί μόλις 72 παρολίγον ατυχήματα πριν την μετατροπή του σε έξυπνο αυτοκινητόδρομο, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια μετά την αλλαγή, τα συμβάντα έφτασαν τα… 1.485! Μάλιστα, ανακαλύφθηκε ότι μια πινακίδα κρίσιμη για την λειτουργία του συστήματος, είχε μείνει ανενεργή λόγω βλάβης επί 336 ολόκληρες μέρες.

Ο γραμματέας μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Schapps, δήλωσε ότι το θέμα και οι ανάλογοι αυτοκινητόδρομοι θα τύχουν «επείγουσας επιθεώρησης», ενώ προσέθεσε για το θέμα: «Πρέπει απολύτως να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι δρόμοι θα είναι το ίδιο ασφαλείς ή ασφαλέστεροι από τους συμβατικούς αυτοκινητόδρομους, αλλιώς δεν πρέπει να τους έχουμε καθόλου!».

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υποφέρουμε μόνο εμείς, από αυτοκινητόδρομους που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας... Ας χρησιμεύσει αυτή η είδηση, ως μια ισχυρή προειδοποίηση για καλύτερη μέρμινα, σε όλα τα ανάλογα θέματα, από τους υπεύθυνους.