Η πραγματικότητα στους δρόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης παραμένει ζοφερή.

10 τροχαία με εγκατάλειψη μόνο τον Ιανουάριο

Ένα τροχαίο με εγκατάλειψη κάθε 3 ημέρες, ένας θάνατος από τροχαίο κάθε εβδομάδα: Απλά τραγικά τα δεδομένα των ατυχημάτων που φανερώθηκαν πριν λίγες ώρες. Δείτε περισσότερα.

Απογοητευτικά παραμένουν –ίσως μάλιστα χειροτερεύουν- τα δεδομένα για την Ελλάδα, όσον αφορά την ασφάλεια των οδηγών μοτοσυκλετών αλλά και των πεζών και των ποδηλατών. Σε ρεπορτάζ που αποκάλυψε ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 10 τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη, από τα οποία τα 4 ήταν πεζοί, οι 4 μοτοσυκλετιστές, ένας οδηγός αυτοκινήτου και ένας ποδηλάτης. 

Ανησυχητική δε, αν όχι προκλητική, είναι η πληροφορία ότι ο αριθμός αυτός δεν εκφράζει την πραγματικότητα και ότι τα ατυχήματα είναι περισσότερα, αλλά η τροχαία δεν προχωρά σε δημοσίευση των πραγματικών στοιχείων.

Πρόκειται για μια ακόμα είδηση που συμπληρώνει την δυσάρεστη –εν έτει 2020- εικόνα της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, αφού οι θάνατοι πεζών και ποδηλατών αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, τον κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους 5.180 πεζοί και 2.160 ποδηλάτες στους δρόμους της Ευρώπης (σκεφτείτε κιόλας, ότι το ποσοστό των νεκρών ποδηλατών από το 201 έχει μειωθεί κατά 8 φορές, σε σχέση με αυτό των επιβατών οχημάτων).

Σε άλλα στοιχεία, τον Ιανουάριο και μόνο στην Αττική, έχασαν την ζωή τους 9 άνθρωποι στην άσφαλτο από ατυχήματα, ενώ καταγράφηκαν 663 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και 542 παραβάσεις για μη χρήση κράνους από αναβάτες δικύκλου.

Η είδηση για μια ακόμη φορά, τονίζει την σημασία της θεώρησης της οδηγικής ασφάλειας ως προσωπική μας υπόθεση: Όπως γράφαμε και εχθές, οτιδήποτε και αν γίνεται, η ασφάλεια μας εξαρτάται και από εμάς. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή, οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς θα δώσουν επιτέλους την σημασία που πρέπει σε αυτό το μείζον θέμα.