net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Τα προσέχουμε για να μας προσέχουν

Σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά σου;

Είναι μόνο 2 από τα εξαρτήματα μιας μοτοσυκλέτας, αλλά η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική.

 
Ταξιδεύεις σε επαρχιακό δρόμο και σε μια γρήγορη ανοιχτή στροφή νιώθεις το μπροστινό λάστιχο να γλιστράει. Ευτυχώς, βρίσκει ξανά πρόσφυση και γλυτώνεις την τούμπα. “ΟΚ” λες, “Πήγαινα γρήγορα, είναι κι ο δρόμος χάλια”, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πρέπει να σκεφτείς και τα λάστιχά σου.

Οι κατασκευαστές ελαστικών, αλλά και οι έμποροι προτείνουν αλλαγή κάθε 2 χρόνια. Μπορούμε ανά διαστήματα να ελέγχουμε μόνοι μας τη φθορά των ελαστικών. Με ένα παχύμετρο μετράμε το ύψος του ελαστικού σε διάφορα σημεία. Θα πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά σε όλη τη διάμετρό του. Αν δεν κάνουμε πολλά χιλιόμετρα, μπορεί η φθορά να μην είναι εμφανής. Η ακινησία και η έκθεση στον ήλιο “στεγνώνουν” το ελαστικό και μειώνουν την απόδοσή του.

Δεν είναι διακοσμητικά. Δουλειά τους είναι να μεταφέρουν τη δύναμη του κινητήρα στο δρόμο (και άρα να επιταχύνουμε), να εφαρμόζουν τη δύναμη των φρένων σε αυτόν, να μπορούμε να σταματάμε με ασφάλεια και να στρίβουμε. Φυσικά διώχνουν και το νερό από τον δρόμο στο σημείο, όπου πατάνε για να μπορούμε να οδηγήσουμε στη βροχή.

Κάθε ελαστικό αναγράφει πολλές πληροφορίες πάνω του. Καλό είναι να ξέρουμε τι σημαίνουν για να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούμε το σωστό. Το πιο σημαντικό, φυσικά, είναι οι διαστάσεις. Επιλέγουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας. Επίσης, κάθε ελαστικό αναγράφει το έτος κατασκευής. Μας θυμίζει, έτσι, πόσο παλιά είναι και αν έχει έρθει η ώρα της αλλαγής. Τέλος, υπάρχει ο δείκτης ταχύτητας που δείχνει πια είναι η μέγιστη ταχύτητα, που επιτρέπεται να αναπτύξουμε με το συγκεκριμένο ελαστικό. Τέλος, ο τύπος του ελαστικού θα πρέπει να αντιστοιχεί στη χρήση που κάνουμε.
 
Δεν είμαστε και δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί στα ελαστικά. Πρέπει, όμως, να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο έμπορο για να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει να επιλέξουμε το σωστό για εμάς ελαστικό.

Μπορεί να είναι μαύρα και να μυρίζουν περίεργα, αλλά είναι η ασπίδα μας στην καθημερινή μάχη με τους ελληνικούς δρόμους.

 

NONPAPER - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ