net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Χωρίς πτερύγια το Moto GP από του χρόνου, οριστικά και επίσημα.

Moto GP: Winglets τέλος!

Ο κύβος ερρίφθη μετά από εβδομάδες συζητήσεων και τα αμφιλεγόμενα winglets θα είναι παρελθόν, από την σεζόν του 2017, και στη μεγάλη κατηγορία των Moto GP.

 
Τα αεροδυναμικά πτερύγια ή winglets, που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στα Moto GP φέτος, δεν θα κοσμούν τις μοτοσυκλέτες από το 2017. Με ομόφωνη απόφασή της, η επιτροπή διοργάνωσης του πρωταθλήματος αποφάσισε την κατάργησή τους. 

Για φέτος, οι κατασκευαστές μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν με τους τρέχοντες τεχνικούς κανονισμούς. Ο κανονισμός είχε ήδη εφαρμοστεί στις κατηγορίες Moto2 και Moto3, ενώ ήταν αμφίβολο αν τελικά θα είχε ισχύ και στα Moto GP. 

Τα winglets ήρθαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά από ανησυχίες οδηγών σχετικά με την επικινδυνότητά τους, και πιο συγκεκριμένα την πιθανότητα ένα πτερύγιο να δουλέψει ως «λεπίδα», προκαλώντας ανάλογο τραυματισμό σε αναβάτη, σε περίπτωση πτώσης ή επαφής. Επιπλέον, πολλοί αναβάτες θεώρησαν ότι τα winglets θα επηρεάσουν τις προσπεράσεις, αφού αποσταθεροποιούν τις μοτοσυκλέτες, όταν η μία είναι πολύ κοντά στην άλλη. 

Ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στην κατάργησή τους είναι οι ανησυχίες που επικρατούν στα paddocks, σχετικά με το κόστος της αεροδυναμικής ανάπτυξης, το οποίο ανέκαθεν ήταν πολύ υψηλό, χωρίς απαραίτητα να φέρνει το ανάλογο αποτέλεσμα. 

Στο μέτρο αντιτίθεται έντονα η Ducati, η οποία είναι και η πρώτη εταιρεία που έθεσε τα winglets σε χρήση και ισχυρίζεται ότι τα winglets είναι ωφέλιμα στη μοτοσυκλέτα, αλλά και δεν παρουσιάζουν τους κινδύνους που αναφέρονται. Υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου όλοι οι κατασκευαστές να καταλήξουν σε μια από κοινού πρόταση για winglets, ωστόσο η αδυναμία πραγματοποίησης οδήγησε στην απόφαση αυτή, της επιτροπής. 

Συνεχίζουμε λοιπόν χωρίς «φτερά», από το 2017. 

 
  • Α. ΡΩΣΣΗΣ

    Ρητορικό ερώτημα, ... από πότε εκείνοι που αντιγράφουν, ιδέες και τους αλλάζουν μετά όνομα (π.χ. φρένα με σύστημα INTEGRALE - Moto Guzzi - και ... συνδυζόμενα π.χ. COMBINED λέγεμαι ΧΟΝΤΑ, REED VALVES λέγεμαι ΣΟΥΖΟΥΚΙ κλπ), έπαιζαν τίμιο παιχνίδι ? Απλά αναρωτιέμαι, ... έτσι κι' αλλιώς την ... Βιομηχανική Ιστορία ... ποιός την γνωρίζει καλώς!?

      2

MOTOGP - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ