net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Stoner vs Rossi vs Lorenzo vs Marquez vs Pedrosa; Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!

Επιστροφή Casey Stoner στη Ducati

Δεν είναι ακόμη επίσημο, αλλά φαίνεται πως λείπουν μόνο οι υπογραφές για να επιστρέψει ο Αυστραλός πρωταθλητής ως αναβάτης εξέλιξης στην ομάδα που πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα το 2007.

 
Η είδηση βγήκε λίγο μετά τον αγώνα της Valencia, αρχικά ως φήμη. Όταν ερωτήθηκαν οι άνθρωποι της Ducati δεν το αρνήθηκαν. Αντιθέτως, ο Davide Tardozzi, team manager της Ducati MotoGP, επιβεβαίωσε επισήμως πως υπάρχουν συζητήσεις με τον Αυστραλό για να αναλάβει πόστο ως αναβάτης εξέλιξης.
Το πρόβλημα είναι μάλλον τυπικό, καθώς ο Casey Stoner έχει συμβόλαιο σε ισχύ με το HRC ως το τέλος του 2015, οπότε το να γίνεται θέμα με το βέβαιο της μετακίνησής του στην Ιταλική εταιρεία δημιουργεί ένα μικρό ζήτημα ηθικής τάξης. Πάντως ο Τύπος της γειτονικής μας χώρας αναφέρει σύσσωμος πως όλα είναι συμφωνημένα και τελειωμένα, απλώς περιμένουν την τυπική λήξη του τρέχοντος συμβολαίου του για να το επισημοποιήσουν.

Διά του λόγου το αληθές, ο Livio Suppo της Honda όταν ερωτήθηκε για το θέμα απάντησε με νόημα πως "o Stoner είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει όταν λήξει το συμβόλαιό του".

Για τους Ιταλούς συναδέλφους υπήρξαν δύο μικρά αγκάθια στη συνεργασία του Stoner με το HRC. Αφενός το γεγονός πως ο ίδιος ζήτησε φέτος από τη Honda να τρέξει στο Austin στη θέση του τραυματισμένου Dani Pedrosa, ωστόσο η απάντηση πήρε ήταν αρνητική, με τον Suppo να δηλώνει μετά πως ο Αυστραλός δεν είναι σε ικανή κατάσταση να τρέξει ανταγωνιστικά σε GP ακόμη και πως θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να μην πάθει ό,τι έπαθε ο Troy Bayliss στο WSBK - όπου πήγε ως wildcard με δηλώσεις (και την πεποίθηση) νίκης και τελικά ήταν απλός παρατηρητής του αγώνα από τις πίσω θέσεις.

Το δεύτερο αγκάθι αφορά στον πολυσυζητημένο αγώνα αντοχής στη Suzuka, όπου ο Stoner έπεσε νωρίς και η ομάδα του δεν είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα θετικό μερίδιο στη μεγάλη δημοσιότητα του συγκεκριμένου αγώνα. Βέβαια εδώ αποδείχθηκε πως υπήρχε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του - κολλημένο γκάζι - οπότε δε μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι, ωστόσο μπορεί εύκολα να προέκυψε εδώ ένα σημείο προστριβής του αναβάτη με την εταιρεία. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως ο Stoner δεν είναι και ο ευκολότερος χαρακτήρας του κόσμου.

Από πλευράς Ducati, σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τον Stoner ως wildcard το 2016 σε κάποιους αγώνες, η απάντηση είναι "ουδέν σχόλιο". Φέτος ο Michele Pirro, αναβάτης εξέλιξης της εταιρείας, έτρεξε σε τρία GP ως wildcard, και μάλιστα χωρίς απαραιτήτως να αντικαθιστά έναν εργοστασιακό αναβάτη, μα ως τρίτος της ομάδας.
Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι θεωρούν βέβαιο πως του χρόνου θα δούμε τον Stoner σε GP περισσότερες από μια φορές, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτή η χρονιά θα είναι προετοιμασία για να τρέξει κανονικά με την ομάδα από το 2017.

Το τελευταίο αυτό σενάριο βέβαια απορρίπτεται αυτομάτως σε κάθε ευκαιρία από τη Ducati, δηλώνοντας πως για τον Stoner η αγωνιστική καριέρα έχει τελειώσει - όπως και ο ίδιος λέει άλλωστε.
Ο Stoner φέτος είναι 30 ετών, οπότε το 2017 θα έχει συμπληρώσει αισίως 32 Μαΐους, κάμποσους για να προσπαθήσει μια αναβίωση της καριέρας του στα MotoGP. Όχι αδύνατον, αλλά μάλλον δεν έχει και πολλή βάση αυτή η θεωρία.

Αντιθέτως, μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να τον δούμε του χρόνου ως wildcard σε κάποιο ή κάποια GP, γεγονός που δε μπορεί παρά να γεμίζει χαρά οποιονδήποτε θυμάται τον Αυστραλό σε δράση. Αρκεί να είναι σε θέση να αγωνιστεί με αξιώσεις, γεγονός δύσκολο μετά από τόσα χρόνια απουσίας.

 

DUCATI - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ