net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Με το ηλεκτρικό Gogoro να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου concept η εταιρία από την Ταϊβάν υπόσχεται ότι δεν θα περιμένετε ποτέ να φορτίσουν οι μπαταρίες σας.

Αισθητικά το Gogoro έχει προσεχτεί ιδιαίτερα από τους σχεδιαστές της εταιρίας.

Με το πίσω μέρος να ανασηκώνεται η πρόσβαση στα λιγοστά μηχανικά μέρη του Gogoro είναι εντυπωσιακά εύκολη.

Οι μπαταρίες του scooter εξελίσσονται σε συνεργασία με την Panasonic.

Όμορφο πίσω μέρος...

...εξίσου προσεγμένο και μπροστά.

Φρέσκα νεανικά χρώματα και όμορφη μίνιμαλ σχεδίαση για τον πίνακα πληροφοριών.

Να και ο σταθμός που προμηθεύει μπαταρίες για το Gogoro. Εύκολα και γρήγορα.

Οι χυτές ζάντες αλουμινίου με τα έξι μπράτσα δείχνουν να ταιριάζουν απόλυτα με τον υπόλοιπο σχεδιασμό του scooter.

Όλα αυτά τα κομμάτια μας κάνουν ένα Gogoro!

Gogoro, το smartscooter του μέλλοντος

Η νέα αυτή εταιρεία από την Ταϊβάν σχεδιάζει ένα ηλεκτρικό σκούτερ που δε χρειάζεται φόρτιση και προτείνει ένα νέο, πανέξυπνο μέλλον για το είδος του συνολικά.

 
Εκ πρώτης όψεως το Gogoro δείχνει να είναι ένα καλοσχεδιασμένο μικρό ηλεκτρικό σκούτερ, σαν αυτά που έχεις δει κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια. Τα χαρακτηριστικά του δεν προδίδουν κάτι το εξαιρετικά διαφορετικό: Τελική 100 χλμ./ώρα, αυτονομία ως 100 χιλιόμετρα, βάρος 94 κιλά, επιτάχυνση 0-60 χλμ./ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα, είναι σβέλτο. Η ποιότητά του φαίνεται παντού, στις υπέροχες αλουμινένιες ζάντες με ένα κεντρικό μπουλόνι για γρήγορη αφαίρεση, φωτάκια LED τριγύρω, ψηφιακή οθόνη, καλοσχεδιασμένες γραμμές. Μέχρι που ψάχνεις να βρεις την πρίζα για φόρτιση. Η οποία δεν υπάρχει.

Το σπουδαίο πίσω από την ιδέα του Gogoro δεν είναι το σκούτερ αυτό καθαυτό, όσο το ενεργειακό του πλάνο. Κάτω από τη σέλα βρίσκονται δύο μπαταρίες της Panasonic που βγαίνουν συρταρωτά απλά τραβώντας το χερούλι τους. Αντί να πρέπει να το βάλεις στην πρίζα για μερικές ώρες για να έχεις το πολύ 100 χιλιόμετρα, απλά πας σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού του Gogoro Energy Network, αλλάζεις τις δικές σου μπαταρίες με δύο έτοιμες φορτισμένες και συνεχίζεις. Όσο υπάρχει τέτοιοι σταθμοί μπορείς να συνεχίζεις για πάντα. Ούτε καλώδια, ούτε χρόνος αναμονής, τίποτα. Η υπηρεσία αυτή θα κοστίζει μια μικρή συνδρομή, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα αντιστοιχεί στο ρεύμα για τη φότιση των μπαταριών που θα πλήρωνε κάποιος έτσι κι αλλιώς.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως για την αλλαγή μπαταριών χρειάζεται ελάχιστος χρόνος, κανένα εργαλείο, καμία εξειδίκευση. Απλά τραβάς, βγάζεις και παρκάρεις στο μηχάνημα μεγέθους ΑΤΜ με τις μπαταρίες του σταθμού. Αυτό διαβάζει τα στοιχεία της μπαταρίας, τα καταχωρεί και αρχίζει να τις φορτίζει ενώ αυτομάτως απασφαλίζει δύο φρέσκιες για σένα. 

Την ώρα που είσαι εκεί, το σκούτερ σου –που είναι εξοπλισμένο με ασύρματο δίκτυο μικρής εμβέλειας- έχει συνδεθεί με τον σταθμό και καταχωρεί στο Cloud (Σύννεφο) δεδομένα από τη λειτουργία του, βάσει των οποίων μπορείς να βελτιστοποιήσεις την απόδοση του ηλεκτρικού μοτέρ. Την ίδια δουλειά μπορείς να κάνεις και με τη σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνο ή την ταμπλέτα σου όποτε θες.

Άρχισε να γίνεται εντυπωσιακό; Έχει κι άλλα. Ο κινητήρας του είναι ένα μικρό θαύμα ως προς το μέγεθός του παρότι περιλαμβάνει και κύκλωμα υγρόψυξης, ο δε ισχυρισμός πως το ηλεκτρικό του μοτέρ επιτυγχάνει ενεργειακή απόδοση 98%  σημαίνει πως η ηλεκτρονική του διαχείριση είναι επιπέδου... Νόμπελ

Το μοτέρ G1 είναι πραγματικά πολύ μικρό και ελαφρύ σε μέγεθος και αποδίδει τη δύναμή του σε έναν αγωνιστικών προδιαγραφών carbon composite ιμάντα της Gates.  Το δε σασί του σκούτερ είναι έτσι σχεδιασμένο που δε χρειάζεται ποτέ λύσιμο για να το συντηρήσεις. Σηκώνοντας συνολικά το πίσω μέρος του έχεις πρόσβαση σε όλα τα μηχανικά μέρη εύκολα και γρήγορα!

Αν μιλήσουμε για δυνατότητες customizing, εκεί κι αν γίνεται ο χαμός. Όλα είναι LED και όλα μπορούν να αλλάξουν χρώμα, όργανα, φώτα μπροστά και πίσω. Στους προβολείς μπορείς να παίζεις με εφέ τύπου «Ιππότης της Ασφάλτου», ή να αναθέτεις ψηφιακούς ήχους σε κάθε τυπική κίνηση, όπως το κατέβασμα του στάντ ή το φλας. Η προσωποποίηση του οχήματος περνά και στον κινητήρα, την απόδοση του οποίου μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου, για χιλιομετρική απόδοση ή για πιο γρήγορη οδήγηση –εδώ χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που αποθηκεύει το δίκτυο της Gogoro και βάσει των οποίων σου προτείνει προσωποποιημένα ενεργειακά πλάνα.

Είναι προφανές πως το μέλλον που οραματίζεται η Gogoro απέχει λίγο από την πραγματικότητά μας. Πίσω από τον σχεδιασμό και τα λούσα, αυτό που δείχνει η εταιρεία από την Ταϊβάν είναι πως λύσεις υπάρχουν πιο κοντά απ’ ότι νομίζαμε. Με τα σημερινά δεδομένα μια μπαταρία με συγκρίσιμη δύναμη και διάρκεια με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης κοστίζει μια μικρή περιουσία. Κι αν θέλουμε να φορτίζει και σε δύο ώρες, κάντη μικρομεσαία την περιουσία. Εδώ όμως το ξεπερνάμε το εμπόδιο, γιατί δε χρειάζεσαι τις μπαταρίες που θα έβαζε η Nasa στο Mars Rover, αλλά απλές προσιτές μπαταρίες που θα τις βρίσκεις παντού. Κοινωνική δικτύωση θα το έλεγε κανείς. Φαντάσου έναν κόσμο όπου όλες οι εταιρείς θα χρησιμοποιούν ίδιου τύπου μπαταρίες και θα υπάρχει ένα ενιαίο τέτοιο δίκτυο για όλους.

Παράλληλα η Gogoro δε μένει εκεί, μα προχωρά στη βελτιστοποίηση και του σκούτερ της. Ο κινητήρας είναι μια τεχνική καινοτομία από μόνος του και έχει πέσει πολύ χρήμα στο να επιτευχθεί μεγάλη ενεργειακή απόδοση, όπως και στην ψηφιακή του υποστήριξη. Παρόλα αυτά το μεγάλο στοίχημα παραμένει το Gogoro Energy Network, το οποίο αν πετύχει θα συνιστά μια επανάσταση στον ηλεκτρικό κόσμο καθώς θα εξαλείψει το βασικότερο πρόβλημα αυτών των οχημάτων: πολλή ώρα στην πρίζα για μικρές αυτονομίες.

Το Gogoro δεν είναι ακόμη εμπορεύσιμο. Η πρώτη παρουσίασή του έγινε στο Σαν Φρανσίσκο ακριβώς με στόχο να συγκεντρώσει επενδυτές, αποκαλύπτοντας πως το όλο σχέδιο ήταν υπό εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτε. Ακόμη δε γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κοστίζει, ούτε ποιες οι πρώτες προοπτικές για το ενεργειακό του δίκτυο. Αυτό όμως δε θα μας εμποδίσει από το να το χαζεύουμε στα πρώτο δύο βίντεο της Gogoro Channel στο YouTube.

 

CONCEPT - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ