net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Προς το τέλος της ολιγόλεπτης συνέντευξης του ο Marc Marquez δάκρυσε, ενώ εξηγούσε πόσο μεγάλη πίεση δέχτηκε ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες.

Με αυτό το άρθρο η εφημερίδα Diari d' Andorra έδωσε αφορμή για να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετανάστευσης του Marquez.

Ο Marc Marquez διαθέτει ήδη σπίτι στην Ανδόρα που συχνά επισκέπτεται για σκι. Ωστόσο η αίτηση του για μετανάστευση εκεί συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις.

'Ακυρώστε τη χορηγία του Marquez!'

Γίνεται το παιδί θαύμα της Ισπανίας να βρεθεί ξαφνικά στο στόχαστρο των ίδιων των οπαδών του; Κι όμως. Το είδαμε κι αυτό, με την προσπάθεια του Marc Marquez να "μεταναστεύσει" στην Ανδόρα, για να γλιτώσει φόρους.

 
Η είδηση ανέφερε πως ο Marc Marquez ετοιμάζεται να “μεταναστεύσει” στην Ανδόρα, ένα μικρό πριγκιπάτο στη βόρεια Ισπανία και γνωστό φορολογικό παράδεισο. 

Η σκέψη δεν είναι καθόλου κακή. Το νέο του σπίτι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο δύο χιλιομέτρων στα Πυρηναία Όρη, το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία, μόλις 120 χιλιόμετρα βόρεια από τη γενέτειρά του Cervera στην επαρχία Lleida της Καταλονίας.

Η συνέχεια ωστόσο είναι μάλλον αναπάντεχη. Ο κόσμος δεν δέχεται καθόλου θετικά την είδηση και στις 8 Δεκεμβρίου εμφανίζεται ένα online ψήφισμα που καλεί σε συλλογή υπογραφών για να πιεστούν οι βασικοί χορηγοί του να τον αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει την Ισπανία απειλώντας με απόσυρση της χορηγίας. Ας δούμε τι έλεγε το κείμενο του ψηφίσματος.

“O Marquez αποφάσισε να μετακομίσει στην Ανδόρα για να κερδίσει περισσότερα αποφεύγοντας να πληρώσει φόρους στην Ισπανία. Φόρους που πληρώνουν για σχολεία όπως αυτό που τέλειωσε ο ίδιος στη Cervera, που ακόμη παρακολουθούν μέλη της οικογένειάς του, γείτονες και φίλοι του. Πληρώνουν ασθενοφόρα και υπηρεσίες υγείας που φρόντισαν τη μητέρα του στη γέννα του. Ομοίως δρόμους και άλλες υποδομές που χρησιμοποίησε αμέτρητες φορές. Από αυτούς τους φόρους χρηματοδοτούνται προγράμματα όπως το ADO που στήριξαν τον ίδιο και άλλους αθλητές, καθώς και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων πιστών που φιλοξενούν Grand Prix στην Ισπανία."

"Χωρίς αυτό το οικοσύστημα είναι αμφίβολο αν ο Marquez θα κατάφερνε να εξελίξει το αναμφισβήτητο ταλέντο του. Υπό αυτήν την οπτική είμαστε όλοι συνεργάτες και συμμέτοχοι στην επιτυχία του Marc Marquez και χαιρόμαστε τόσο για τις επιτυχίες του. Γι’ αυτό πιστεύω πως η απόφασή σας είναι εξίσου νόμιμη όσο και η απαίτησή μας προς τους κύριους χορηγούς και μετόχους."

"Ο Marquez αποφάσισε να πάρει τους καρπούς αυτής της συλλογικής προσπάθειας στην Ανδόρρα. Από τα 10 εκατομμύρια που αυτή η προσπάθεια παράγει ετησίως δεν είναι ικανοποιημένος με το μερίδιο των 4.4 που απολαμβάνει, έτσι αποφάσισε να τσεπώσει και το κομμάτι που αντιστοιχεί ως φόρος στην ισπανική κοινωνία. Έχει κάθε δικαίωμα, ομοίως όμως κι εμείς ως πολίτες και καταναλωτές. Repsol, Estrella de Galicia, Munich, Red Bull είναι μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που χορηγούν τον Márquez και την ομάδα του. Και είναι μεγάλες αποκλειστικά και μόνο γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτοί που βλέπουν τον Márquez (και άλλους αθλητές όπως οι Lorenzo, Pedrosa, Alberto Contador...) να αποφεύγει τη φορολογία έχουν τη δύναμη να αγοράζουν ή να μην αγοράζουν προϊόντα μιας συγκεκριμένης μάρκας. Μπορούν να ζητήσουν από αυτές τις μάρκες, πριν την απόφασή του να πάρει στην Ανδόρρα τις συλλογικές μας προσπάθειες και το κατόρθωμά του να στεφθεί δις πρωταθλητής MotoGP, να σταματήσουν να χορηγούν τον Marc Marquez.”

Αφού η αίτηση αυτή συγκέντρωσε 40.000 υπογραφές σε τρεις μέρες, εν τέλει ο Marc Márquez σε δακρύβρεχτη συνέντευξη Τύπου (απαιτείται login στο site του MotoGP, ενώ η συνέντευξη είναι στα ισπανικά) στις 12 Δεκεμβρίου έδωσε τέλος στο θέμα, ανακοινώνοντας πως τελικά δε θα γίνει πολίτης Ανδόρας, παρότι είχε από πριν σπίτι εκεί.

Το αστείο της υπόθεσης δε είναι πως η όλη ιστορία ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Ανδόρας, η οποία βιάστηκε να διαρρεύσει την πρόθεση του νεαρού πρωταθλητή προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό της εν όψει της έναρξης της χιονοδρομικής σεζόν. O κόσμος στην Ισπανία περνά δύσκολα και δεν κατάπιε την είδηση εξίσου εύκολα όπως πριν μερικά χρόνια, όταν το νεότευκτο σπίτι του Jorge Lorenzo στο Lugano της Ελβετίας γέμιζε σελίδες lifestyle περιοδικών ή όταν ο Dani Pedrosa γύριζε βιντεάκια για το πόσο του αρέσει να ζει με θέα λίμνη και φόντο 'Aλπεις.

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ