net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Τα σεμινάρια οδήγησης ξεκίνησαν για το City΄s ART στη Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους αναβάτες, άσχετα από το επίπεδο οδηγικής εμπειρίας. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά.

Μία από τις πολλές φορές που τα είπαμε με το Νίκο!

Ο Σπύρος Κούτρας εξηγεί τα έξι πράγματα που έχουμε συνήθως πάνω σε μια μοτοσικλέτα τα οποία ελέγχουν δύο πράγματα. Ποια είναι αυτά;

Προς το τέλος του σεμιναρίου τα thumps up-σημάδι ότι εκτελείται σωστά η άσκηση-γίνονταν περισσότερα. Είπαμε, το κάνουμε σχεδόν 600 φορές!

Σύσσωμη η ομάδα του City΄s ART μας καλωσόρισε στο πρώτο μάθημα της χρονιάς στην Αττική.

Η Μαριγώ Λαϊνοπούλου, υπεύθυνη ροής του προγράμματος, εξηγεί τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε μέσα στην πίστα.

Ένας από τους παρατηρητές-εκπαιδευτές στρέφει τη σημαία του προς το μέρος του μαθητή...

...ο οποίος μαθητής, στη συνέχεια, πρέπει να σταματήσει στο επόμενο ασφαλές σημείο για να ακούσει τις παρατηρήσεις από άλλον εκπαιδευτή.

Στην παύση μεταξύ των sessions υπάρχει αρκετός χρόνος για να λύσετε κάθε σας απορία και να κουβεντιάσετε πράγματα που σας απασχολούν με τον Σπύρο Κούτρα.

Οι εκπαιδευτές βλέπουν τα πάντα μέσα στην πίστα και σας βοηθούν ώστε να διορθώσετε άμεσα τα λάθη σας. Εσείς βλέπετε το οδηγικό λάθος στη συγκεκριμένη φωτογραφία;

Πολύ προσεγμένη η πίστα καρτ Speed Force στο Κορωπί, μόλις μισή ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

City΄s ART: Το πρώτο βήμα προς την ασφάλεια

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μάθουμε κάτι: με κόπο ή με τρόπο. Με το σεμινάριο οδήγησης City΄s ART επιλέγετε το δεύτερο και κάνετε στο εαυτό σας, και στη σχέση σας με τους δύο τροχούς, ένα πολύ μεγάλο δώρο.

 
Τι είναι το City΄s ART
Το City΄s ART (Advanced Riding Technics), είναι σεμινάριο οδήγησης που πραγματοποιείται από το ελληνικό παράρτημα του διεθνώς αναγνωρισμένου California Superbike Schoolτο οποίο θεωρείται ως το καλύτερο στον κόσμο όσον αφορά την εκπαίδευση του αναβάτη. Χορηγός-υποστηρικτής του City΄s ART είναι η ελληνική αντιπροσωπεία της HondaΑδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε.. Το City΄s ART σχεδιάστηκε από τον ιδρυτή του σχολείου, Keith Code, για τον αμερικάνικο στρατό κατόπιν απαίτησης του τελευταίου (!). Ο λόγος βρισκόταν στα πολλά τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονταν οι στρατιώτες του. Την πλήρη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία θα τη βρείτε εδώ. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι το ποσοστό μείωσης εμπλοκής Αμερικανών στρατιωτών σε τροχαία ατυχήματα που ξεπέρασε το 40% μετά την εφαρμογή του προγράμματος. Οι άνθρωποι αυτοί δηλαδή, άσχετα από το επίπεδο εμπειρίας τους, είχαν πλέον τις μισές σχεδόν πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα με λίγες ώρες εκπαίδευσης!

Για όλες και για όλους
Το City΄s ART απευθύνεται σε όλους τους αναβάτες και αναβάτριες ανεξάρτητα από τα χρόνια που οδηγούν παπί, scooter ή μοτοσικλέτα. Αν πήρατε το δίπλωμά σας πρόσφατα (συγχαρητήρια!) θα είναι ευκολότερο να αφομοιώσετε αυτά που θα ακούσετε και θα κάνετε. Αν οδηγείτε χρόνια, σημαίνει ότι έχετε… τελειοποιήσει τα λάθη σας. Αυτά έχουν ριζώσει στον τρόπο που οδηγείτε και είναι δύσκολο να τα αποβάλλετε. Δύσκολο αλλά απόλυτα εφικτό. Εσείς (όπως και εμείς) θα εκπλαγείτε περισσότερο από όλους συγκρίνοντας τον τρόπο που οδηγούσατε όλο αυτό το διάστημα με τον τρόπο που θα οδηγείτε στο τέλος της ημέρας.

Ακόμη περισσότερο το City΄s ART απευθύνεται σε εκείνους που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη. Στο περιβάλλον δηλαδή που οι πιθανότητες ατυχήματος είναι και οι περισσότερες. Για αυτό ακριβώς το λόγο ο διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος, κ. Σπύρος Κούτρας, προχώρησε σε μικρές αλλαγές στο αρχικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσαρμόζοντας το σεμινάριο στις ανάγκες του αναβάτη που κινείται στο αστικό περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα αυτά που θα κερδίσετε παρακολουθώντας το City΄s ART δεν εφαρμόζονται… παντού. 
Η πιο σημαντική προσαρμογή είναι η ταχύτητα που θα κινηθείτε στο πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης το οποίο καταλαμβάνει και τον περισσότερο χρόνο. Αυτή η ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη από την ταχύτητα που κινείστε καθημερινά στην πόλη. Η ταχύτητα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στο να μάθετε να οδηγείτε σωστά και είναι και ένα από τα πρώτα πράγματα που επισημαίνουν και οι εκπαιδευτές της σχολής. Ούτως ή άλλως όλες οι ασκήσεις που θα κάνετε πρέπει να γίνουν σε ταχύτητα που εσείς νιώθετε απολύτως άνετα. Απόλυτη και μοναδική προτεραιότητα έχει η σωστή εφαρμογή της τεχνικής αλλά και των πραγμάτων που θα διδαχτείτε στο πολύ βασικό και εύκολα κατανοητό θεωρητικό μέρος.

Σχολείο και πίστα πάνε μαζί
Το περιβάλλον μιας πίστας είναι το πλέον ασφαλές μέρος για να χαρεί κάποιος οδήγηση και μια πίστα καρτ είναι ό,τι καλύτερο για να εφαρμόσετε με απόλυτη ηρεμία αυτά που θα μάθετε στο City΄s ART. Το σεμινάριο θα μπορούσε να γίνει και σε ένα τεράστιο πάρκινγκ, κάτι που μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο. Ωστόσο, η πρόσφυση που θα βρείτε σε μια καλοσυντηρημένη και πολύ προσεγμένη πίστα, όπως είναι η Speed Force στο Κορωπί, θα σας αφήσει να συγκεντρωθείτε ακόμη περισσότερο στις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε.  Παράλληλα, η πίστα καρτ ταιριάζει ιδανικά στις ανάγκες του σεμιναρίου αφού και οι ταχύτητες με τις οποίες θα κινηθείτε εκεί είναι περίπου ίδιες με τις ταχύτητες που κινείστε στην πόλη ή χαμηλότερες. Έτσι, κινούμενοι χαλαρά, με απόλυτα οικείο σε σας ρυθμό, βάζετε σε εφαρμογή αυτά που σας ζητάνε οι εκπαιδευτές και συγκεντρώνεστε σε αυτό που πρέπει να κάνετε. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Εμείς όχι.

Τι θα δω-κάνω στο City΄s ART
Όπως είπαμε και πιο πάνω το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το θεωρητικό-εισαγωγικό και το πρακτικό. Το πρώτο είναι πολύ μικρό σε διάρκεια και την ίδια στιγμή πολύ ενδιαφέρον. Ακόμη και εκεί υπάρχει περίπτωση να μάθετε πράγματα που δεν ξέρατε. Το σίγουρο είναι ότι θα τραβήξει την προσοχή σας. Το πρακτικό κομμάτι αποτελείται από τέσσερα οδηγικά session 20 λεπτών με τους εκπαιδευτές του City΄s ART να παίρνουν τη θέση τους μέσα στην πίστα. Σκοπός των εκπαιδευτών, οι οποίοι συνεννοούνται μέσω ασυρμάτων, είναι να σας παρατηρούν και να διορθώνουν άμεσα τα λάθη στην τεχνική σας ώστε να προχωράτε γρήγορα στο επόμενο βήμα. Κάτι σαν ιδιαίτερο δηλαδή αλλά… επί τέσσερα (!) αφού τόσοι είναι οι εκπαιδευτές. Στο τέλος κάθε session ακολουθεί ολιγόλεπτο διάλλειμα όπου λύνεται οποιαδήποτε απορία (σχετικά με την τεχνική έτσι;) και δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις-οδηγίες για το τι πρέπει να εξασκήσετε στο επόμενο session. 

Οδηγίες προς μαθητευόμενους
Λίγα είναι τα πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να απολαύσετε το σεμινάριο City΄s ART και να πάρετε από αυτό το 100%. 

-Είστε εκεί για να μάθετε. Κάντε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε και μην αφήσετε καμία απορία στο μυαλό σας.
- Αν δεν κάνετε κάτι σωστά, μην τσαντιστείτε, δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα έχετε την ευκαιρία να το διορθώσετε την επόμενη φορά. Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς θα έχετε σχεδόν 600 ευκαιρίες (!) για να εξασκήσετε την τεχνική σας. Τόσες φορές περίπου θα στρίψετε στα τέσσερα sessions.
-Χρησιμοποιείστε όλη τη διάρκεια του session για να εξασκήσετε ακριβώς αυτά που σας λένε οι εκπαιδευτές. 
-Μην προσπαθήσετε να πάτε γρήγορα. Αν το κάνετε αυτό θα επικεντρωθείτε στην ταχύτητα και δεν θα μπορέσετε να δουλέψετε σωστά στην τεχνική σας.
-Μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε άλλους αναβάτες που μπορεί να είναι πιο γρήγοροι από εσάς, για τον ίδιο λόγο με τον παραπάνω. 
-Να ακούτε με μεγάλη προσοχή αυτά που σας λένε οι εκπαιδευτές και να απαντάτε όσο πιο κατατοπιστικά μπορείτε στις ερωτήσεις τους.
-Να είστε απολύτως σίγουροι ότι κάνετε κάτι σωστά πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Έχω δίπλωμα. Ξέρω να οδηγώ;
Τα σχολεία οδήγησης επιτελούν ένα τεράστιο έργο στην Ελλάδα το οποίο δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που του αξίζει. Δεν αναφερόμαστε στις σχολές οδήγησης που πάμε για να πάρουμε το δίπλωμα οδήγησης, αλλά εκείνες που μας μαθαίνουν να οδηγούμε. Μπερδευτήκατε; Δεν θα έπρεπε. Κοιτάξτε καλά αυτό το κομμάτι χαρτί (ή πλαστικό) που έχετε στο πορτοφόλι σας και αναλογιστείτε τι μάθατε σε αυτές τις σχολές. Πέρα από τον ΚΟΚ, αυτό που μάθατε, έως ένα βαθμό, είναι να χειρίζεστε το δίκυκλο σας. Αυτό πιστοποιεί το δίπλωμά σας. Χειρισμός του δικύκλου και συμπεριφορά επί του οδοστρώματος. Και με την οδήγηση αυτή καθαυτή τι γίνεται; Αυτό είναι κάτι που οι εν λόγω σχολές το αφήνουν πάνω σας, αφού «έρχεται με την εμπειρία». Δεν θα διαφωνήσουμε, ειδικά αν οδηγείτε αυτοκίνητο. Αν όμως οδηγείτε δίκυκλο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η εμπειρία μπορεί κάλλιστα να κουβαλά πίσω της πολύ πόνο (ψυχικό, σωματικό, οικονομικό) χωρίς παράλληλα να έχει προσφέρει όλα αυτά που χρειάζεστε για να κινείστε με ασφάλεια αλλά και να χαίρεστε τη σχέση σας με τους δύο τροχούς. Εδώ ακριβώς είναι που μπαίνουν τα σχολεία οδήγησης όπως το California Superbike School και ακόμη περισσότερο το σεμινάριο City΄s ART. 

Χωρίς δεύτερη σκέψη
Η παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου είναι μια πραγματική επένδυση στο ίδιο σας τον εαυτό (όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες σπουδές σας όλα αυτά τα χρόνια) και στη σχέση σας με τους δύο τροχούς. Στην τιμή γνωριμίας των 90 ευρώ που θα ισχύει για όλο το 2014 είναι μάλλον μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε. Θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας, ειδικά τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές. Όπως και να έχει η παρακολούθηση του City΄s ART  θα σας κάνει καλύτερους αναβάτες και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο και με μεγαλύτερη ασφάλεια την οδήγηση και το δίκυκλό σας. Όπως θα διαπιστώσετε και σεις, αυτό το σεμινάριο είναι το πρώτο βήμα μιας σχέσης που στην πραγματικότητα ξεκινά με την ολοκλήρωσή του. Εμείς συνιστούμε να κάνετε αυτό το βήμα ανεπιφύλακτα και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ