net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η πλάγια απόσταση που διατηρούμε κατά την προσπέραση είναι μια σημαντικότατη παράμετρος ασφαλείας.

Προσπέρασε με ασφάλεια

Εφόσον πάρουμε ως δεδομένο ότι συνήθως οι μοτοσικλετιστές είναι αόρατοι, η προσπέραση μπορεί να αποτελέσει μια από τις πιο επικίνδυνες διαδικασίες στην καθημερινή οδήγηση.

 

Ειδικά στο ταξίδι, οι μεγάλες ταχύτητες μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, αν ο οδηγός του αυτοκινήτου δε δει το μοτοσικλετιστή. Αντίστοιχα, στην πόλη, οι σπασμωδικές κινήσεις κάποιων οδηγών είναι ικανές να ξαπλώσουν εμάς και τη μοτοσικλέτα μας, πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι τρόποι που μας επιτρέπουν να προσπεράσουμε με ασφάλεια;

· Το ότι δεν πραγματοποιούμε ποτέ προσπέραση από δεξιά είναι μάλλον αυτονόητο και δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

· Κατά την προσπέραση, χρησιμοποιούμε όλη την ισχύ του κινητήρα μας, ώστε να την ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

· Δεν προσπερνάμε ποτέ, χωρίς να ανάψουμε φλας. Βασικό είναι, επίσης, να μην το ανάψουμε τελευταία στιγμή, ώστε να δώσουμε στον οδηγό του αυτοκινήτου την ευκαιρία να μας δει.

· Μια πολύ βασική προϋπόθεση μιας ασφαλούς προσπέρασης είναι η απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διατηρούμε μεγάλη απόσταση (πλαγίως) από το όχημα που προσπερνάμε.

· Συγκεκριμένα, στο ταξίδι θα πρέπει να υπολογίζουμε απόσταση ίση με το πλάτος μιας λωρίδας. Εξασφαλίζουμε έτσι ότι, ακόμη κι αν το αυτοκίνητο αλλάξει ξαφνικά λωρίδα, δε θα πέσει πάνω μας.

· Στην πόλη, από την άλλη, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τόσο μεγάλη απόσταση, φροντίζουμε απλά ώστε η πλάγια απόσταση ανάμεσα σε εμάς και το άλλο όχημα να είναι αρκετή, ώστε να μας επιτρέψει μανούβρες.

· Ακόμη πιο προσεκτικοί στο θέμα της απόστασης θα πρέπει να είμαστε στην περίπτωση που προσπερνάμε κάποια άλλη μοτοσικλέτα ή ποδήλατο.

· Παράλληλα, πριν προσπεράσουμε ένα όχημα, δεν κοιτάμε μόνο στα αριστερά, αλλά και στα δεξιά. Έτσι, θα δούμε εγκαίρως αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο (διπλοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο, άλλο δίκυκλο ή πεζός), το οποίο μπορεί να αναγκάσει τον οδηγό του αυτοκινήτου που προσπερνάμε να αλλάξει κατεύθυνση.

· Δεν κινούμαστε ποτέ ανάμεσα από δύο οχήματα την ώρα που επιχειρούμε προσπέραση. Ειδικά αν το ένα από τα δύο προηγείται, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει λωρίδα και να μας κλείσει το δρόμο.

· Στην περίπτωση που κάποιο αυτοκίνητο κόψει ταχύτητα ή σταματήσει στη μέση του δρόμου, αποφεύγουμε να το προσπεράσουμε, αν δε διαπιστώσουμε πρώτα το λόγο. Μπορεί να έχει σταματήσει για να δώσει προτεραιότητα σε κάποιο άλλο όχημα, ο οδηγός του οποίου δε μας έχει δει (όπως κι εμείς, άλλωστε).

·  Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στην περίπτωση που προσπερνάμε κάποιο λεωφορείο, το οποίο έχει σταματήσει στη στάση. Το ενδεχόμενο να περάσει από μπροστά του βιαστικά κάποιος πεζός που δεν έχουμε δει είναι πολύ πιθανό. Φροντίστε, λοιπόν, να προσπεράσετε με μικρή ταχύτητα και τα δάχτυλα στη μανέτα του φρένου.

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ