net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Μεστή οδήγηση, σπουδαία νίκη, επιστροφή στην κορυφή.

Μόνο ο Marquez πάλεψε με τον Rossi, μέχρι που έπεσε.

Ο Lorenzo κέρδισε τον Pedrosa (26), έχασε όμως από τα επερχόμενα Ducati (Petrucci-9, Dovizioso-4) και έμεινε εκτός βάθρου.

Η μάχη του Dovizioso (4) με τον Petrucci είχε ως νικητή τον δεύτερο.

Αρχικά ο αγώνας κηρύχθηκε στεγνός, όμως στον γύρο προθέρμανσης άρχισε να ξαναβρέχει και όλοι έσπευσαν στα πιτς, οπότε επικράτησε ένα μικρό μπάχαλο. Τελικώς βγήκε κόκκινη σημαία και η νέα εκκίνηση δόθηκε κανονικά και βρόχινα.

Η επίσκεψη του Brad Pitt με την ευκαιρία της πρεμιέρας της ταινίας για τα MotoGP, Hitting the Apex, έφερε γούρι στον Rossi. Ο υιός Pitt ακόμη απορεί ποιος είναι ο κύριος που μιλά με τον μπαμπά.

Ο Danilo Petrucci προσπαθεί να πιστέψει ότι προσπέρασε 16 αναβάτες, μεταξύ αυτών τους Dovizioso, Lorenzo Pedrosa και είναι στο πρώτο βάθρο MotoGP της ζωής του.

Από αριστερά: Petrucci, Rossi και Dovizioso πανευτυχείς στο βάθρο του Silverstone.

MotoGP Silverstone: Μια βροχή θα μας σώσει

Μέχρι και το τέλος του προγράμματος δοκιμών του Σαββάτου στο Silverstone όλα έδειχναν πως πηγαίναμε για μια επανάληψη του προηγούμενου αγώνα στο Brno. Τότε άρχισε να βρέχει.

 
Πέμπτη και Παρασκευή ο Jorge Lorenzo ήταν αδιαφιλονίκητα ταχύτερος όλων σε απόλυτους γύρους και, το βασικότερο, σε προσομοιώσεις αγώνα. Το Σάββατο ο Marc Marquez με ένα απίστευτο γύρο πήρε την pole position, διαλύοντας το ρεκόρ της πίστας -και δηλώνοντας μετά πώς έκανε και ένα λάθος σε αυτόν τον γύρο! Ο Valentino Rossi απείχε κάμποσα δέκατα από τους δύο προπορευόμενους, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να προκριθεί στην τέταρτη θέση εκκίνησης.

Ώσπου ξημέρωσε Κυριακή με βροχή και στο πρωινό warm-up ο Rossi γράφει τον πρώτο χρόνο. Αρχικά ο αγώνας κηρύχθηκε στεγνός, αλλά λίγο πριν την εκκίνηση άρχισε ξανά η βροχή και, με μισή ώρα καθυστέρηση, ο αγώνας έγινε επίσημα βρεγμένος.

Με την εκκίνηση ο Lorenzo φεύγει μπροστά, πίσω ο Marquez, πιο πίσω οι Dovizioso και Bradley Smith. Μέσα σε ελάχιστες στροφές ο Rossi έχει φτάσει τους δύο πρώτους και δίχως χρονοτριβή περνά πρώτος. Τον ακολουθεί μόνο ο Marquez και μαζί απομακρύνονται.

Για αρκετούς γύρους τίποτε δεν αλλάζει. Καθώς όμως ο αγώνας οδεύει προς το τελευταίο του κομμάτι, η κατάσταση μεταβάλλεται άρδην. Ο Marquez χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του στην έξοδο της πρώτης στροφής, πέφτει και βγαίνει εκτός αγώνα. Λίγο αργότερα θα δηλώσει πως "μάλλον είμαστε εκτός μάχης για τον τίτλο." Η αιτία της πτώσης αποδίδεται αργότερα σε απότομο φρένο του κινητήρα, ένα πρόβλημα των φετινών RCV που είχε λυθεί στο στεγνό, όχι όμως και στο βρεγμένο.

Την ίδια ώρα ο Lorenzo έχει βρεθεί έκτος, τον έχουν περάσει οι Dovizioso, Danilo Petrucci και Dani Pedrosa. Λίγο αργότερα θα ξαναπεράσει τον Pedrosa και με την πτώση του Marquez θα βρεθεί τέταρτος, μα τα προπορευόμενα Ducati αποδεικνύονται έξω από τις δυνατότητές του.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη μάχη του εργοστασιακού Ducati του Dovi και του περσινού εργοστασιακού του Pertucci (Pramac). Ο νεαρός Ιταλός δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον Dovi και με εκπληκτική οδήγηση καπαρώνει τη δεύτερη θέση και αρχίζει να πλησιάζει επικίνδυνα τον Rossi - ο οποίος είχε χαλαρώσει πολύ μετά την πτώση του Marquez. Στους τελευταίους τρεις γύρους ο πρωτοπόρος βλέπει στο pit board του πόσο έχει έρθει κοντά ο Petrucci, γράφει δύο γρήγορους γύρους και τελειώνει την υπόθεση νίκη. Ο δε Petrucci έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και χαρίζει ιστορικές δηλώσεις: "Pedrosa και Lorenzo έχω προσπεράσει μόνο στο Playstation. Όταν είδα πως πλησίαζα και τον Rossi σκεφτόμουν πως κάτι δεν πάει καλά. Στις τελευταίες στροφές γελούσα μέσα από το κράνος μου," και άλλα τέτοια ωραία.

Στο βάθρο όλοι είναι χαρούμενοι. Ο Rossi ("είχα 10 χρόνια να νικήσω με βροχή") ξαναπήρε την πρωτιά και μάλιστα με τον Lorenzo 12 βαθμούς πίσω. Ο Petrucci στο πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία, μπροστά από την εργοστασιακή Ducati. Ο δε Dovizioso είχε να βρεθεί σε βάθρο από τον Μάιο (Le Mans). Από πότε έχουμε να δούμε ένα αμιγώς ιταλικό βάθρο;

Ο Lorenzo δήλωσε πως είχε πρόβλημα με το κράνος του, καθώς θόλωνε η ζελατίνα και δεν έβλεπε καλά -πρέπει να έφταιγε κι ο ίδιος, καθώς διαβάζουμε πως δε φορούσε επιρρίνιο.  Παραδέχτηκε βέβαια και πως δεν είχε τον ρυθμό για να ακολουθήσει Rossi και Marquez στη βροχή.

Πίσω του τερμάτισε απογοητευμένος ο Pedrosa, που στο τέλος όχι απλώς δεν έμεινε μπροστά από τον Lorenzo, έφαγε και 5,5 δευτερόλεπτα. Ασχημο αποτέλεσμα για τη Honda που έχασε έδαφος στην κατάταξη των κατασκευαστών.

Στην έκτη θέση έκανε τον αγώνα της χρονιάς του ο Scott Redding, φρέσκος με το νέο του συμβόλαιο για το 2016 με την Pramac Ducati, δίπλα στον Petrucci. Έβδομος ο Bradley Smith, που έχει αρχίσει να βαριέται να τερματίζει μεταξύ 5 και 7ης θέσης. Πίσω του ο Andrea Iannone που δεν κατάφερε να παλέψει στη βροχή όπως σε τόσους στεγνούς αγώνες πριν.

Τα δύο Suzuki έγραψαν έναν ακόμη καλό αγώνα με τον Aleix Espargaro ένατο και τον Maverick Vinales ενδέκατο. Ανάμεσά τους ο Alvaro Bautista, ισοφαρίζοντας το καλύτερο φετινό αποτέλεσμα της Aprilia. Πρώτος αναβάτης της Open ο Nicky Hayden, ο οποίος πιθανότατα κλείνει φέτος τον κύκλο του στα MotoGP και οδεύει προς WSBK.

Στα αξιοσημείωτα ο rookie Jack Miller που από νωρίς έβγαλε εκτός μάχης τον εαυτό του παρέα με τον ομόσταυλό του Cal Crutchlow, σε μια απονενοημένη προσπάθεια για την αδύνατη προσπέραση - που φυσικά κατέληξε σε χαλίκια και πόνο.

Ο επόμενος αγώνας είναι στις 13 Σεπτεμβρίου στο Misano, μερικά χιλιόμετρα από το χωριό του Rossi. Φυσικά αναμένεται ο κακός χαμός, με το πρωτάθλημα να φλέγεται και τους Lorenzo και Marquez να καίγονται να δώσουν απάντηση.

Αποτελέσματα MotoGP Silverstone
1 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP 46'15.617
2 Danilo PETRUCCI Octo Pramac Racing +3.010
3 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team +4.117
4 Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP +5.726
5 Dani PEDROSA Repsol Honda Team +11.132
6 Scott REDDING EG 0,0 Marc VDS +25.467
7 Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 +26.717
8 Andrea IANNONE Ducati Team +29.393
9 Aleix ESPARGARO Team SUZUKI ECSTAR +38.815
10 Alvaro BAUTISTA Aprilia Racing Team Gresini+41.712

Γενική κατάταξη MotoGP
Valentino Rossi 236Jorge Lorenzo 224Marc Marquez 159Andrea Iannone 150Andrea Dovizioso 120Bradley Smith 115Dani Pedrosa 102, Danilo Petrucci 83, Pol Espargaro 81, Cal Crutchlow 74.

 

MOTOGP - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ