net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Τον διάδοχο του Multistrada φημολογείται ότι θα παρουσιάσει η Ducati στην EICMA ο οποίος θα φέρει και σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

Ducati: Μεταβλητός χρονισμός στο νέο Multistrada;

Οι φήμες στο Διαδίκτυο θέλουν την Ducati να παρουσιάζει ένα ολοκαίνουριο Multistrada στην ερχόμενη EICMA. Σα να μην έφτανε αυτό από μόνο του, ο κινητήρας του φημολογείται ότι θα φέρει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων!

 
Η EICMA φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής και όπως όλα δείχνουν κάποιοι κατασκευαστές θα το τιμήσουν αυτό δεόντως παρουσιάζοντας εκεί πολύ σημαντικά νέα μοντέλα. Ένας από αυτούς τους κατασκευαστές φημολογείται ότι θα είναι και η Ducati. Οι Ιταλοί αναμένεται να παρουσιάσουν το νέο 1299 Panigale και σύμφωνα με τελευταίες φήμες και τον διάδοχο του Multistrada!  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Visordown, η νέα ιταλική adventure δεν θα διαφέρει σημαντικά σε σχεδίαση από το υπάρχον μοντέλο, θα έχει τον ίδιο κυβισμό αλλά θα είναι μια ολοκαίνουρια μοτοσικλέτα. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο στις συγκεκριμένες φήμες είναι οι προδιαγραφές του κινητήρα του αφού γίνεται λόγος για σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στις κεφαλές.
 
Με πολύ απλά λόγια το εν λόγω σύστημα μεταβάλει μηχανικά τον χρονισμό και την βύθιση των βαλβίδων επεμβαίνοντας στο εκκεντροφόρο, ο οποίος φέρει  δύο έκκεντρα με διαφορετικό προφίλ για κάθε κύλινδρο, αντί για ένα που φέρει κανονικά: το ένα βελτιστοποιεί τη λειτουργία του μοτέρ στις χαμηλές στροφές και το άλλο στις υψηλές. Έτσι όταν ο κινητήρας λειτουργεί με χαμηλές στροφές χρησιμοποιείται το έκκεντρο με το πιο συντηρητικό προφίλ για την βύθιση των βαλβίδων (βυθίζει λιγότερο τις βαλβίδες), ενώ το άλλο, το αντικαθιστά όταν το μοτέρ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο στροφών για να βελτιστοποιήσει την απόδοσή του στο υψηλό φάσμα λειτουργίας (βυθίζει λιγότερο τις βαλβίδες). Με αυτό τον τρόπο το μοτέρ έχει καλύτερη ροπή στις χαμηλές στροφές και περισσότερη δύναμη στις υψηλές.

Αν όντως ισχύει αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο εφαρμογής του στον μεγάλο ιταλικό V2. Μείνετε συντονισμένοι!

 

DUCATI - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ