net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η αυτόνομη οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι κοντά.

Αυτόνομη οδήγηση μοτοσυκλέτας

Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία στον κλάδο των αυτοκινήτων και πρόσφατα η Honda μας έδειξε πως είναι εφικτό να περάσει και στις μοτοσυκλέτες. Είναι όμως οι μοτοσυκλετιστές έτοιμοι να αγκαλιάσουν αυτή την τεχνολογία;

 
Η ασφάλεια κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που απασχολούν τον αναβάτη. Στόχος της αυτόνομης κίνησης οχημάτων είναι η ελαχιστοποίηση και στη συνέχεια η εξάλειψη των ατυχημάτων στους δρόμους και η βελτίωση του κυκλοφοριακού στα κέντρα των πόλεων. Φανταστείτε, όμως, μια μοτοσυκλέτα η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει, να φρενάρει και να στρίβει χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή του αναβάτη και αυτός να είναι προστατευμένος από μια διάφανη φυσαλίδα χωρίς να χρειάζεται προστατευτικό εξοπλισμό. Η κίνηση της θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, οπότε θα ακολουθεί κανονικά την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων και θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους.

Η ευχαρίστηση της οδήγησης και το να βιώσουν την απόλυτη οδηγική εμπειρία είναι οι λόγοι που κάποιος θα επιλέξει μια μοτοσυκλέτα. Σίγουρα ο αναβάτης είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης και φορά ρούχα που κανείς δεν θα φόραγε υπό άλλες συνθήκες. Για παράδειγμα, ακόμα και τις ζεστές ημέρες φοράει γάντια, μπουφάν και κράνος τα οποία σε συνδυασμό με τη ζέστη που παράγει ο κινητήρας κάνουν ανυπόφορη την κίνηση ειδικά στο κέντρο της πόλης. Παρά τις αντιξοότητες, επιλέγει την μοτοσυκλέτα για την κίνησή του καθώς η αίσθηση της ελευθερίας που του προσφέρει είναι μοναδική. Ανά πάσα στιγμή έχει την δυνατότητα να αποφασίζει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγεί και τη διαδρομή που θα επιλέξει για να φτάσει στον προορισμό του. Είναι αποκλειστικά στην κρίση και την όρεξή του το αν θα κινηθεί γρήγορα, αργά, αν θα ακολουθήσει σύντομη διαδρομή ή μια πιο μακρινή. Τα συναισθήματα που απλόχερα μας δημιουργεί η οδήγησή της και η επαφή που μας επιτρέπει να έχουμε με το περιβάλλον γύρω μας, είναι οι λόγοι που επιλέγουμε δίτροχη συντροφιά.

Δεν θα έπρεπε, όμως, να αποκλείσουμε τελείως την πρόοδο και τα πλεονεκτήματα που μπορεί αυτή να προσφέρει στον κόσμο των δυο τροχών. Σύντομα θα βλέπουμε οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσοντας πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία και να έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν ένα ατύχημα σε μια διασταύρωση που ο οδηγός δεν θα μπορούσε. Επίσης, το να φρενάρει η μοτοσυκλέτα μόνη της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του αναβάτη της.

Ορισμένα τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν τόσο χρήσιμα στην αποφυγή ατυχημάτων ή την ελάττωση των συνεπειών τους, όσο το κράνος ή ένας αερόσακος σε μπουφάν χωρίς μάλιστα να αφαιρούν πόντους από την απόλαυση της οδήγησης. Οι εξελίξεις θα μας προλάβουν αργά ή γρήγορα, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτές;

 

NONPAPER - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ