net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Για περίπου έναν αιώνα η αλμυρή έρημος Bonneville στη Utah προσφέρει το πεδίο για όλα τα ιστορικά ρεκόρ ταχύτητας μοτοσικλετών και αυτοκινήτων.

Οι ξαφνικές καταρρακτώδεις βροχές πλημμυρίζουν την επίπεδη περιοχή και μετά, καθώς τα νερά αποσύρονται, την ξεπλένουν από το αλάτι της.

Από μερικά μέτρα πάχους τη δεκαετία του 1940, πλέον το αλάτι μετρά μόλις μερικά εκατοστά.

Αμφίβολη η Bonneville Speed Week

Είναι δυνατόν η αλμυρή έρημος να κινδυνεύει από έλλειψη αλατιού; Κι όμως είναι, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που ήδη κάποιες διοργανώσεις ακυρώνονται και η περίφημη Speed Week τίθεται σε αμφιβολία.

 
Μια επίσημη δοκιμή ενόψει της Speed Week τον ερχόμενο Αύγουστο μόλις ακυρώθηκε, όπως ενημερώνει η Southern California Timing Association (SCTA), και ο λόγος είναι η κάκιστη κατάσταση του εδάφους. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της SCTA σε εφημερίδα του Salt Lake, δε μπορούν να βρουν μια λωρίδα μήκους 7 μιλίων που να διαθέτει το σωστό έδαφος για να γίνει με ασφάλεια η δοκιμή.

Το πρόβλημα οφείλεται σε ασυνήθιστες καταρρακτώδεις βροχές που αρχικά πλημμύρισαν και στη συνέχεια "ξέπλυναν" το έδαφος από το αλάτι. Για πολλούς αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των συνεπαγόμενων κλιματικών αλλαγών. Η ουσία είναι πως ο μέσος όρος πάχους του στρώματος αλατιού στην επιφάνεια των Bonneville Salt Flats έχει μειωθεί από μερικά μέτρα τη δεκαετία του 1940 σε μόλις μερικά εκατοστόμετρα σήμερα. Μοιραία η λεπτή αυτή επιφάνεια είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και μια ισχυρή καταιγίδα αφήνει πίσω της ένα τερέν με αυλάκια, λασπώδεις τρύπες και γενικώς ένα απρόβλεπτο έδαφος για να τρέξει κανείς δοκιμές για ρεκόρ ταχύτητας.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα γίνει η Speed Week που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Αυγούστου. Υπάρχει μια σκέψη να μειωθεί ο χώρος των δοκιμών από 7 σε 4 μίλια, αλλά ενδέχεται και αυτά να είναι ανέφικτο να βρεθούν σε καλή κατάσταση. Πέρυσι η ίδια διοργάνωση είχε ακυρωθεί, καθώς ολόκληρη η έκταση της διοργάνωσης ήταν καλυμμένη από νερό μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

Φαίνεται πάντως πως η περίφημη αλμυρή έρημος κινδυνεύει να γίνει εντελώς αφιλόξενη για δοκιμές ρεκόρ ταχύτητας και δεν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτή διαδικασία με ανθρώπινη παρέμβαση - τουλάχιστον όχι άμεσα.Μάλιστα πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το αργότερο σε δύο δεκαετίες η Bonneville θα αποτελεί μια ανάμνηση για τον μηχανοκίνητο κόσμο.

 

?????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ