net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Σχεδιάζοντας τις μελλοντικές Honda V4!

H παρουσίαση νέων μοτοσικλετών από τη Honda με V4 κινητήρα, «υπονοήθηκε» με το V4 Concept και επιβεβαιώθηκε από τον Shigeru Takagi, πρόεδρο της Honda Motor Europe. Και ενώ για τα –πιθανά- τεχνικά χαρακτηριστικά τους έχουν γραφτεί σελίδες, οι αναφορές στη σχεδίαση τους είναι ελάχιστες.

 
Τι καλύτερο λοιπόν από το να μιλήσει ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τη σχεδίαση των μελλοντικών αυτών μοτοσικλετών; Ο λόγος για τον κ. Mitsuyoshi Kohama, ο οποίος στα τριάντα χρόνια που εργάζεται για τη Honda, έχει αναλάβει μεταξύ άλλων projects όπως τα: NS400R, VFR750F, NR750, CBR900RR, RC211V και CBR1000RR Fireblade.

«Η πρόκληση στη σχεδίαση μοτοσικλετών, είναι το ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των μερών που φαίνονται και αυτών που καλύπτονται. Η σχεδίαση είναι κατά κάποιο τρόπο ολοκληρωτική, αφού ένα επί μέρους τμήμα που αφορά στην εξωτερική σχεδίαση, μπορεί να έχει παράλληλα και λειτουργικό ρόλο. Για παράδειγμα το ρεζερβουάρ της μοτοσικλέτας. Από τη μία αποτελεί ένα βασικό σχεδιαστικό στοιχείο, από τη άλλη όμως θα πρέπει να είναι και εργονομικό στις υποδοχές για τα γόντα του αναβάτη. Η σχεδίαση μοτοσικλετών είναι η τέχνη του να διαμορφώνεις λειτουργικά τμήματα σε ευχάριστες σχεδιαστικές φόρμες.

Στη πραγματικότητα, το μόνο σημείο στο οποίο δεν επεμβαίνει ο σχεδιαστής, είναι το εσωτερικό των κινητήρων. Σημαντικό είναι επίσης για τον σχεδιαστή, να μην κάνει παραχωρήσεις. Αν δε μου αρέσει κάτι, θα πρέπει να το αλλάξω μέχρι που να συμμορφωθεί με τα δικά μου αισθητικά πρότυπα. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να παραιτηθείς από αυτό, είναι πολύ σημαντικό! Προσωπικά δεν μπορώ να παρουσιάσω μια δουλεία μου, αν δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα.

Ο στόχος μου δεν είναι να παρουσιάζω μοτοσικλέτες οι οποίες απλώς θα πληρούν τις απαιτήσεις στον αισθητικό και λειτουργικό τομέα, αλλά να σχεδιάζω μοτοσικλέτες που θα συγκλονίζουν τον κόσμο!»

 

HONDA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ